Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Hollanda Endonezya'dan Özür Diledi

Hollanda hükümeti Endonezya'nın bağımsızlık mücadelesi sırasında, 1947'de, Endonezyalıların Hollanda askerleri tarafından öldürülmesi nedeniyle özür diledi.Resmi özür 9 Aralık'ta, Cava adasındaki Ravagede köyünde yapılan anma töreninde konuşan Hollanda'nın Cakarta Büyükelçisi Tjeerd de Zwaan tarafından dile getirildi.Askerlerin, Hollanda hükümetine göre en az 150 kişiyi öldürdüğü Ravagede köyünde konuşan Zwaan, yaşananların bir trajedi olduğunu ifade etti. "64 yıl önce Hollanda askerlerinin eylemleri nedeniyle ölen aile fertlerinizi anıyoruz. Hollanda hükümeti adına bu trajediden dolayı özür diliyorum."Öldürülenlerin yakınlarından dokuz kişinin 2011'in başlarında açtığı bir davaya bakan Hollanda mahkemesi 14 Eylül'de, Endonezya'daki bağımsızlık savaşı sırasındaki ölümlerden Hollanda devletinin sorumlu olduğu yönündeki kararını açıklamıştı. Karar üzerine resmi özür ve kurbanların ailelerine tazminat verilmesi gündeme gelmişti. Kurbanların ailelerine ne kadar tazminat ödeneceği henüz netleşmiş değil.Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal da mahkemenin kararı sonrası yazılı bir açıklama yaparak tazminatların, kurbanların ailelerine hayatlarındaki bu zor dönemi kapatıp, önlerine bakmalarına yardımcı olacağını ümit ettiğini belirtmişti.

Katliam kurbanları 430 kişi olabilir

Köydeki katliamla ilgili iddialara göre, 9 Aralık 1947'de direniş lideri Lukas Kustario'yu arayan Hollanda askerleri Rawagede köyünü bastı. Köylülerden istedikleri bilgiyi alamayan askerler köyün tüm erkeklerini çeltik tarlalarına götürüp öldürdü. Bazı insan hakları örgütlerine göre Ravagede köyünde öldürülen Endonezyalıların sayısı 430.

Hollanda daha önce bu konuda "üzüntü duyduğunu" dile getirmiş, ancak bu açıklamaya kadar resmi olarak özür dilememişti.

Endonezya'nın bugünkü topraklarının büyük bölümü, 19'uncu yüzyıldan 2. Dünya Savaşı'na kadar Hollanda'nın hakimiyetindeydi.

Hollanda, Endonezya'nın bağımsızlığını 1949'da resmen tanıdı