Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

İran ve Suriye'ye müdahaleyi konuştular

Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak için bulunduğu Güney Kore’de ABD Başkanı Barack Obama ile görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görüşme sonrası Suriye konusunda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Suriye’deki gelişmeler konusunda “Buna seyirci kalmak, bunu beklemek, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. Bu konuda gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız. Bu konuda düşüncelerimizin geneli itibariyle örtüştüğünü görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir” diyerek müdahale sinyali verdi.

Grand Hyatt Seoul Otel’deki görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar katıldı.

Obama ile öncelikle Suriye konusunu görüştüklerini söyleyen Erdoğan, Suriye ile bin 910 kilometrelik sınırı olan Türkiye’nin, şu anda en önemli göç merkezi haline geldiğine dikkat çekti. Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin sayısının 17 bini geçtiğini vurgulayan Erdoğan, “Tabii bir taraftan ölüm hadiseleri var. Helikopterlerle bombalamak suretiyle de bugünlerde ölüm sayıları sürekli artıyor. Buna tabii seyirci kalmak, bunu beklemek, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. Bu konuda gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız. Bu konuda düşüncelerimizin geneli itibariyle örtüştüğünü görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir.” ifadelerini kullandı.

Obama ile görüşmesinde Suriye konusuyla bağlantılı olarak İran, Rusya ve Çin ile ilgili konuları da değerlendirdiklerini aktaran Erdoğan, Güney Kore ziyareti dönüşünde gerçekleştireceği İran ziyaretinin de ağırlıklı olarak Suriye ile ilgili olacağını belirtti.

PKK’Yİ DE GÖRÜŞTÜLER

Obama ile görüşmesinde Irak ve PKK konusunu da ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, özellikle Irak’taki gelişmelere barışa yönelik olarak nasıl bir ivme kazandırılabileceği konusunun ele aldıklarını kaydetti. Erdoğan, “Ben inanıyorum ki gayretler Irak’taki barışın da bir an önce tesisine fırsat verecektir. Tabii bölücü terör örgütü ile verilen mücadelede ABD’yi yanımızda görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bölücü terör örgütü ile mücadelemiz zaten devam edecektir. Ama siyasi uzantılarıyla da müzakere etme şansımız mevcuttur” dedi.

‘ASKERİ ÇÖZÜME BAŞVURULABİLİR’

ABD Başkanı Barack Obama, İran’ın nükleer sorunu ile ilgili tüm diplomatik çözümlerin denendiğini savunarak, İran’ın geri adım atmaması durumunda askeri çözüm yoluna gidileceğini söyledi. Obama, İran’ın nükleer silah denemelerinden vazgeçmesi için tüm diplomatik girişimlerin yapıldığını iddia ederek, bu konudaki çözüm kapısının artık kapandığını öne sürdü. İran’ın nükleer tesisleri konusunda her zaman diplomatik bir çözüm bulunacağına dair bir inancı olduğunu söyleyen Obama, artık bu inancını yitirdiğini ifade etti. Bugüne kadar İsrail’in İran’a yönelik yaptırım taleplerine ve nükleer tesislerine yönelik planladığı saldırı girişimlerine karşı durduğunu söyleyen Obama, İran’ın geri adım atmaması durumunda askeri çözüme başvuracağını söyledi

HAARETZ: TÜRKİYE’NİN DERDİ PKK

Türkiye’nin Suriye politikasına ilişkin tartışmalar ve iddialar devam ediyor. İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi, “Türkiye, yavaş yavaş askeri harekata yaklaşan Kürt isyancıları desteklediği için Suriye’yi suçluyor” diyerek, “Türkiye, Esad’ın baskılarına karşı isyancılara yardım etmek için değil de terörü önleme gerekçesiyle Suriye’ye saldırmaya karar verebilir” iddiasında bulundu. Haaretz gazetesinin önemli yazarlarından Zvi Bar’el imzalı, “Türkiye, yavaş yavaş askeri harekata yaklaşan Kürt isyancıları desteklediği için Suriye’yi suçluyor” başlıklı haberinde, “Şu an Ankara tarafından Esad güçlerinin bir ek ordusu olarak görülen PKK’nin kendi ulusal güvenliğini tehdit etmesi konusunda karar vermeli. Türkiye, komşusuna saldırmaya karar verebilir” yorumunu yaptı.
“PKK, Türkiye’yi Suriye’de bir savaşa sürükleyecek mi?” diye soran Zvi Bar’el, “Türkiye, isyancılara yardım etmek için değil de terörü önleme gerekçesiyle Suriye’ye saldırmaya karar verebilir” iddiasında bulundu.