Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Suriye operasyonlarını durduruyor

BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’ın ateşkes sağlanması için vereceği süre bugün sabah 06.00’da dolarken, Suriye Savunma Bakanlığı, ordunun operasyonlarını bugün sabah durduracağını açıkladı. Suriye Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ordunun olası bir saldırı karşısında ise alarmda olacağı belirtildi. Suriye devlet televizyonunun duyurduğu açıklamada, “Ordumuz terörist grupların işlediği suçlara karşı verdiği başarılı mücadeleyi kazanarak, tüm bölgelerde güvenliği yeniden tesis etti. Bu başarı sonrası ordu yarın sabah itibariyle operasyonlarını durdurmaya karar verdi” denildi. Rusya da Suriyeli muhaliflere çağrıda bulunarak, Şam yönetiminin ateşkes adımına karşılık vermesini istedi. Öte yandan Suriye Ordusuna ait tankların muhaliflerin hakimiyetinde olan Hama’ya girdiği iddia ediliyor.


Öte yandan Suriye Genel Devrim Konseyi, ülke genellinde bugün muhaliflere karşı düzenlenen operasyonlarda ölü sayısının 31’e yükseldiğinİ bildirdi.

İran’dan destek

Kofi Annan, Tahran’daki temasları sırasında Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştü ve destek istedi. Bölgenin “bir şoka daha dayanamayacağını” söyleyen Annan, Suriye’de yapılacak yanlış hesap ve hataların “tahayyül edilemez sonuçları” olacağını belirtti. Şam yönetiminin başlıca müttefiklerinden olan İran’ın Dışişleri Bakanı Salihi ise buna karşılık “Barış planı bu yaklaşımı sürdürdükçe, İran da destek verecektir” dedi. BM Güvenlik Konseyi, ateşkesin uygulanmaya başlanması için verilen sürenin dün dolması ardından Suriye yönetimini köklü bir tavır değişikliğine çağırdı.

Özel elçi Kofi Annan’ın aktardığı raporun ciddi endişelerle değerlendirildiğini kaydeden Konsey, “Önümüzdeki 48 saat içinde Suriye’nin askeri tutumunda somut değişiklikler görülmesi büyük önem taşıyor.” dedi.

Sert adımlar gündemde

Annan, Konsey’e bazı yerlerden askerlerin çekildiğine ilişkin haberler alınmasına rağmen, sivil hedeflere yönelik askeri operasyonların sürdüğünü söylemişti. Annan gelişmeler doğrultusunda bugün yeniden Konsey’e bilgi verecek. Sonuç olumlu olmazsa, BM daha sert adımlar atacağını kaydediyor. Ancak şimdiye dek Suriye yönetimine karşı askeri yaptırımlar uygulanması olasılığına şiddetle karşı çıkan Rusya ve Çin’in ne gibi adımları kabul edeceği henüz net değil.

 

Tampon bölge parçalar

İran medyası, Suriye konusunda Türkiye’ye yönelik ağır eleştirilerini sürdürüyor. Press TV, ABD’nin dış politikasına eleştirel tutumuyla dikkat çeken ABD’li yazar ve tarihçi Webster Griffin Tarpley ile yaptığı mülakatta, Türkiye’nin “savaş tehditleri”ne dikkat çekerken Tarpley, Türkiye’nin Suriye’de ‘tampon bölge’ kurması halinde bunun “modern Türkiye’nin parçalanmasına yol açacak, büyük çapta bölgesel savaşa doğru dev bir adım olacağını” iddia etti. Press TV tarafından yayımlanan mülakat sırasında yönelttiği, “Türkiye’nin savaş tehditleri ile birlikte dikkate alındığında Suriye’deki silahlı isyan bastırılırsa yabancı bir müdahale olur mu?” sorusuna “Bu şimdi var olan büyük tehlikedir” karşılığını veren Tarpley, İstanbul’da kısa bir süre önce yapılan “Suriye’nin Dostları” konferansı için “Gerçekten Suriye’nin düşmanları” konferansı nitelemesini yaptı.

Tarpley, Türkiye’nin Suriye’de ‘tampon bölge’ kurmak gibi bir girişimde bulunabileceğini öne sürerken bunun ‘modern Türkiye’nin parçalanmasına yol açacak, dev bir adım olacağını’ sandığını da söyledi. Suriye’nin Türk topraklarına ateş attığı iddiasına Türk yetkililerinden ‘öfkeli’ açıklamalar geldiğini söyleyen Tarpley, “Açık ki, onlar için oldukça zararlı olacak bir duruma sürüklenmemek için, soğukkanlılıklarını korurlarsa iyi ederler” şeklinde konuştu.