Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

BM'den İçsavaş Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon Suriye'de içsavaş olasılığının ciddi boyutta olduğunu söyledi.

Ban ortak basın toplantısı düzenlediği BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ve Arap Birliği'nin Genel Sekreteri El Arabi'yle içsavaşın sonuçlarının korkunç olabileceği konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki toplantının ardından konuşan Ban, Suriye'deki durumun "kolaylıkla bir kırılma noktasına gelebileceğini" vurgularken BM'nin Annan barış planına bağlı olduğunun altını çizmeyi de ihmal etmedi.

Ban gibi Annan da benzer noktalara değindi ve Suriye'deki tarafların plana uymasını istedi.

Annan barış planının ölmediğini, plana uyulmadığını belirterek şu anda gündemde olanın "barış planına uyulmasının nasıl sağlanacağı" sorusuna yanıt bulmak olduğunu anlattı.

Toplantıda Suriye üzerinde etkili olabilecek ülkelerden bir grubun kurularak hem Suriye yönetimine hem muhaliflere ateşkes için baskı yapacağı yönündeki bilgilere de açıklık getirildi. Ancak bu grubun içinde İran'ın olup olmayacağı netleşmiş değil. Annan bu yöndeki temennisini dile getirirken ABD ve İngiltere'nin görüşü aksi yönde.

BM Genel Sekreteri Ban açıklamasında Kubeyr'de yaşanan ölümler Beşar Esad'ın meşruiyetini yitirdiğini de söyledi. Muhalif gruplar Kubeyr köyünde yaşanan ölümlerden hükümet yanlısı güçleri, hükümet de silahlı muhalif grupları sorumlu tuttu.

Önceki gün Kubeyr köyünde 78 kişi hayatını kaybetti. Olaydan birkaç saat sonra köye gitmeye çalışan BM gözlemcilerine ateş açıldı ancak yaralanan olmadı. BM'nin Suriye'de 297 silahsız gözlemcisi görev yapıyor.