Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Soykırım kurbanları son yolculuğunda

Bosna savaşında 11 Temmuz 1995’te soykırımın işlendiği Srebrenitsa’da katledilen 520 kurbanın cenazeleri, toplu cenaze töreninin düzenleneceği Potoçari’ye doğru yola çıktı.

Soykırım kurbanlarının yakınları bu sabah, kurbanların kalıntılarının bulunduğu tabutları 3 TIR’la taşıyan ve Saraybosna yakınlarındaki Visoko kentinden Potoçari’ye doğru hareket eden konvoyu uğurladı. Visoko’da Kur’an-ı Kerim ve duaların okunduğu törenle ağabeyi ve babasını uğurlayan 35 yaşındaki Srerebnitsalı Yasna Zukiç, basına yaptığı açıklamada, “Diğer erkek kardeşim Mensur’u 2006 yılında gömdük. Öldürüldüğü zaman 16 yaşındaydı. Ağabeyim Cevad bir sene önce bulundu ve o öldürüldüğünde 25 yaşındaydı. Cevad ve babam 11 Temmuz 1995 yılında kayıplara karışmıştı. Bugün hissettiklerimi ifade edecek kelimeler yok” diye konuştu.

Savaş suçlularının olmas gerektiği gibi yargılanmadığını vurgulayan Hayriya Burtiç, “Suçlular özgürce dolaşıyor. Mahkemede sanki savaş suçluları yargılanmıyor da, daha çok onlar başkalırını yargılıyor gibi bir durum var” dedi. Cenazeleri taşıyan konvoy, başkent Saraybosna’dan geçerek, Han Piyesak ve Vlasenica kentleri üzerinden akşam saatlerinde Potoçari’ye ulaşacak.