Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Irkçı Breivik’e 21 yıl ceza

Norveç’te 22 Temmuz 2011 tarihinde, hükümet binalarına bombalı saldırı, Utöya Adası’ndaki gençlik kampına da silahlı saldırıda bulunarak 77 kişiyi öldüren Breivik’in cezası açıklandı. Mahkeme Breivik’in en az 21 yıl hapis yatacağına hükmetti.

Oslo’daki duruşmada Hakim Wenche Elizabeth Amtzen, Breivik’in, Norveç terör yasasının 147′nci maddesi A fıkrası ve 233 nolu paragrafı gereği, planlı şekilde adam öldürmek suçundan ağırlaştırılmış cezaya çarptırıldığını söyledi.

İdam ve müebbet hapis cezasının bulunmadığı Norveç hukuk sistemindeki en yüksek cezaya çarptırılan Breivik’in durumu her beş yılda bir gözden geçirilecek. Norveç yasalarına göre, hüküm giyen mahkûmların cezaları “toplum için tehlikeli” olduklarına kanaat getirilirse artırılabiliyor.

 10 yıl sonra serbest kalabilir

Aşırı sağ görüşlü Breivik, iyi hâl durumunda 10 yıl sonra deneme amaçlı serbest bırakılabilecek. Verilen cezadan memnun kaldığı anlaşılan 33 yaşındaki Breivik’in avukatı Geir Lippestad, “Tedavi cezası verilseydi karara itiraz edecektik. Mahkeme verilmesi gereken cezayı verdi” dedi.

Duruşma saat 16.00′ya kadan devam edecek. Duruşmanın sonunda Breivik son sözünü söyledikten sonra, taraflar basın toplantısı yapacak.

Akli dengesi yerinde

Beş hakimden oluşan mahkeme heyeti ayrıca oy birliğiyle Breivik’in cezai ehliyetinin olduğuna karar verdi.

Savcılık, mahkemeden Breivik’in akıl sağlığının yerinde olmadığı yönünde karar almasını talep etmişti. Düzenlediği saldırıların siyasi amaçlı olarak görülmesini isteyen Breivik’in avukatları ise müvekkillerinin akli dengesinin yerinde olduğunu savunmuştu.

Yine gülümseyerek dinledi 

Kelepçeleri çıkarılır çıkarılmaz sağ yumruğunu kaldırıp, manifestosundaki ifadeyle, “Tapınak Şövalyesi selamı” veren ve Hakim Wenche Elisabeth Arntzen’i ayakta dinleyen Breivik’in, kararı duyduktan sonra gülümsediği görüldü.

Saldırılarda Gizem de ölmüştü

Breivik daha önceki duruşmalarda verdiği savunmalarında, saldırıları Norveç ‘te ve Avrupa’da çok kültürlü topluma karşı olduğunu, bu nedenle ülkesini ve Avrupa’yı Müslümanlardan korumak için gerçekleştirdiğini söylemişti.

Breivik, 22 Temmuz 2011′de, bir araca yerleştirdiği bombayı başkent Oslo’da hükümet binası önünde patlattıktan sonra Utöya Adası’na geçerek, burada kamp yapan Norveç İşçi Partisi ‘ne üye gençleri ateş ederek öldürmüştü. Breivik, iki ayrı saldırıda 77 kişiyi öldürmüştü. Breivik’in Utöya Adası’nda gerçekleştirdiği saldırısında, arkadaşları ile kamp yapan 18 yaşındaki Türk kızı Gizem Doğan da hayatını kaybetmişti.

Hürriyet