Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Barzani: Bölgedeki Kan Acı Veriyor

AKP Kongresi'nde konuşma yapan Kuzey Kürdistan Özerk Bölgesi lideri Mesud Barzani, bölgede yaşayan halkların birbirini öldürmesinin acı verici olduğunu söyledi.

Bölgenin önemli  sorunları olduğunu ancak hiçbirinin çözülemez olmadığını vurgulayan Barzani şunları söyledi.

"Bizim için gerçekten çok büyük bir acıdır. Türk-Kürt ya da herhangi bir gencin kanının dökülmesi bizi acıtıyor. Bu bölgede yaşayan halklar olarak birbirimize el uzatmalıyız. Birbirimizin kanını dökecek duruma geliyorsak bu gerçekten çok acıdır.

"Partinizin ve sayın liderinizin politikasının önü açıktır. Doğru yolda olduğunu görüyoruz. Burada özellikle sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Diyarbakır'a gittiği zaman orada yaptığı konuşmayla, Kürt sorununun gerçekten çözüm beklediğini, daha sonra bizi Erbil'de ziyaret etti. Bu politikaya karşılık tüm Kürtlerin bu süreci desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü hiçbir sorun şiddetle çözülemez, bunu görmek gerekiyor."

Bir devletin gücünün silaha savaş gücünde değil, kendi halkına nasıl bir hizmet sunduğunu, nasıl bir yol açtığıyla ilgili olduğunu belirten Barzani, dökülen kanın durması için yardımcı olmaya hazır olduklarını vurguladı.

Barzani Suriye'yle ilgili olarak da "Suriye halkının özgürlük mücadelesini canı gönülden destekliyoruz. Şu an çok acı bir durum yaşanıyor. Bugün Suriyeli 29 bin kardeşimiz bizim bölgemizde bulunuyor, kapımız onlara açık" dedi.

Mursi: Ortak hedef

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise iki ülkenin halklarının hedef birliği içinde olduğunu söyledi.

Ortak amaç, ortak hedefler ve ortak tarih vurgusu yapan Mursi ortak hedefleri de özgürlük, demokrasi ve adalet olarak saydı.

Mursi Cumhurbaşkanı Gül'ün Mübarek sonrası yeni Mısır'ı kurduklarında kendilerini ilk ziyaret eden lider olduğunu ve bunun kendilerine çok olumlu etkileri olduğunu söyledi.

Ülkesi ile Gazze Şeridi arasındaki geçiş noktalarının açık olduğunu belirten Mursi gıda yardımlarının bu sayede ulaşabildiğini anlattı.

Filistin halkı için destek isteyen Mursi sürece ilişkin şu ifadeleri kullandı.

"Filistin kendi bağımsız devletini kuracak ve bu devletin başkenti Kudüs-ül Şerif olacaktır."

Mısır Cumhurbaşkanı Suriye'de yaşananlarla ilgili olarak da rejimin kendi halkını öldürdüğünü söyledi, Mısır'ın tavrını da "Bu trajedi, bu kan durana kadar, Suriye halkı meşru haklarına kavuşana kadar, yanında duracağız" sözleriyle açıkladı. (