Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Filipinler'de şiddetli tayfun 10 bin kişinin yaşamına mal oldu..

Dünyanın bugüne kadar görülen en güçlü tayfunlarından birinin vurduğu Filipinler'de Kızıl Haç'a göre en az 10 bin  kişinin yaşamına mal olduğu belirtiliyor. Süper tayfun, 100 bin kişinin tahliye edildiği Vietnam'a yönünü çevirdi.


Filipinler'de son onlarca yılın en şiddetli tayfunlarından biri yaşanıyor. Kızıl Haç Genel Sekreteri yaptığı açıklamada  Tacloban'da 1.000'i aşkın cenazenin olduğunu söylerken, "Samar'da, 200 dolayında ölü var. İncelemeler devam ediyor" dedi.

Bir önceki bilanço da 100 ölüden bahsedilmişti.  Fırtınanın en fazla etkilediği Tacloban kenti, ülkenin doğusundaki 2 milyon nüfuslu Leyte Adası'na başkentlik yapıyor ve 220 bin nüfusa sahip.

600 km'lik bir cephesi olan tayfun ülkenin doğusundaki Leyte ve Samar eyaletlerini saatte 315 km hızla vurdu.  Bu tayfun, bu yıl dünyada yaşananların en şiddetlisi olurken, yeryüzünde bugüne kadar görülen tayfunlarınd da en güçlülerinden biri olarak kayda geçti.  Süper tayfun, en yüksek derece olan beşinci kategoride sınıflandırıldı. Bir önceki rekor 1969'da, Camille kasırgası Mississipi'yi vurduğunda yaşanmıştı.

Hükümet süper tayfunun en fazla etkilediği alanlara bu sabah 15 bin asker gönderdi. Özelikle ilk yardım ve iletişim materyalleri ile yüklü uçaklar ve helikopterler adanın merkez doğusuna doğru harekete geçirildi.

Tacloban'dan gelen ilk bilgiler, iletişimi kesilen diğer bölgeler için de endişeyi arttırdı.  Örneğin tayfunun Filipinler'e giriş noktası olan 40 bin nüfuslu liman kenti Guiuan ile bağlantı kopmuş durumda.

Fırtına yaklaştığında 800 bin kişi tahliye edilmişti.  Devlet Başkanı Benigno Aquino bürosu sekreteri yaptığı açıklamada "Başkan neden bu kadar kurbanın olduğunu sorguluyor" dedi.

Gün için dördüncü kategoriye inen süper tayfun Güney Çin deni üzerindeki yoluna Vietnam'a doğru devam ediyor. Vietnam hükümeti tayfunun güzergahı üzerindeki 100 bin kişiyi tahliye etmeye başladı. Tahliyeler merkezdeki Danang ve Quang Ngai'de uygulamaya konulurken, ülkenin genelinde alarm verildi.

Her yıl Haziran ve Ekim ayları arsında Filipinler'i 20 dolayında büyük fırtına veya tayfun vuruyor.  2012 yılının en şiddetli tayfunu olan "Bopha" tayfunu, arkasında adanın güneyindeki Mindanao'da 2 bin ölü veya kayıp bıraktı