Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Mülteci Teknesi Battı, 58 Kişi Öldü

İzmir'in Menderes İlçesi'ne bağlı Ahmetbeyli beldesinde, Avrupa'ya gitmek isteyen ve içinde çoğu çocuk ve kadın 120 mültecinin bulunduğu balıkçı teknesi kayalıklara çarparak battı.

Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, teknenin kaptanı ve kaptan yardımcısı da dahil denizden 45 kişinin sağ kurtarıldığını ifade etti.

İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk da 58 kişinin öldüğünü açıkladı. Vali Toyuk, mültecilerin çoğunun Filistinli olduğunu ifade etti.

İzmir Mültecilerle Dayanışma Derneği'nden (Mülteci-DerPırıl Erçoban, bianet'e yaptığı açıklamada, Temmuz ayından bu yana Suriye'deki iç savaştan kaçanların sayısının arttığını, çoğunun Ege Denizi üzerinden Avrupa'ya gitme amacında olduğunu söyledi.

Güvertedekiler kurtuldu, kilitli kalanlar öldü

Bu sabaha karşı, Menderes İlçesi Ahmetbeyli Beldesi ile Yoncaköy arasındaki alanda, kıyıda tekne parçaları görenler durumu jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerine haber verdi. Balıkçı teknesinin denize açıldıktan yaklaşık 50 metre sonra, kayalıklara çarpıp su alarak battığı saptandı. Bir kısmı yüzerek kıyıya çıkan mülteciler, teknenin güvertesindeydi.

Kurtarılanlar, teknenin kilitli olan alt bölmesinde kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin olduğunun söyleyince Sahil Güvenlik dalgıçları, su altında arama ve kurtarma çalışması başlattı. Teknenin içinde kilitli kalanların bir kısmının cesedi çıkarıldı.

İngiltere'ye gitmek istiyorlardı

Teknede, Irak ve Suriye'den gelen Kürtler de vardı. Kürtçe bilen askerler aracılığıyla alınan ilk ifadelerinde, İzmir'in Basmane Semti'ndeki otellerde kaldıklarını, burada kaçakçılarla irtibat kurduktan sonra da İngiltere'ye gitmek üzere anlaştıklarını anlattılar.

Olayla ilgili iki Türkiyeli gözaltına alındı.

Mülteci-Der'den Erçoban, prosedüre göre, yakalananların bir süre alıkonulduktan sonra sınırdışı etme işlemlerinin başlatıldığını belirtti.

"Ancak gelenler arasında Suriye'den kaçanlar da var, onlara yönelik farklı bir işlem yürütülüyor, Suriyeliler kamplara yerleştirilirler."

"Mültecilerin nasıl kaçtıkları sorgulanıyor ama öncelikle ülkelerinden neden kaçtıklarının sorgulanması gerekiyor. Eğer zulümden kaçtılarsa iltica prosedürü işletilmeli."

Suriyeli mülteci sayısı arttı

Erçoban, 2010 başlarına dek Türkiye'den Avrupa'ya ulaşmaya çalışanların çoğunlukla Ege Denizi'ni kullanarak Yunanistan adalarına gitmeye çalıştığını ifade etti.

"Frontex Akdeniz'de ciddi kontrol sağlamaya başladı, Yunanistan'da kaçakçılar için cezalar artırıldı, dolayısıyla rota değişti ve Meriç üzerinden geçişler yoğunlaştı. 2,5 yıldır Meriç'ten geçişler oluyor. Ancak Suriye'deki karışıklıkla Ege Denizi rotası tekrar kullanılmaya başladı. Örneğin, Temmuz'da 25 kişi, 9 Ağustos'ta 12 Suriyeli, 18 Ağustos'ta 18 Iraklı ve Suriyeli yakalandı."

"Hareket halindeki insanların geçişini durdurmak için görünür ve görünmez duvarlar yıllardır yapılmaya çalışılıyor. Devletler geçişi zorlaştırdıkça, mülteciler daha pahalı yollarla ve daha riskli şekilde kaçmak zorunda bırakılıyor, ölümler artıyor."

Suriye'deki iç savaşın başlamasından bu yana gelenlerin sayısının arttığını söyleyen Erçoban, Yunanistan'da yakalananların çoğunun da Suriyeli olduğunu söyledi.

"Eskiden yakalananların çoğu Afganistanlı olurdu, şimdi Suriyeli mülteciler çoğunlukta. İsveç'e giden Suriyeli mülteci sayısında da artış var.