Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Demirtaş: BDP müthiş bir başarı kazandı

 Demirtaş: BDP müthiş bir başarı kazandı

 31031417263227BDP Amed İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, 30 Mart yerel seçimleri hakkında açıklamalarda bulundu. Şu ana kadar 103 il, ilçe ve beldede BDP'nin seçimi kazandığını belirten Demirtaş, BDP'nin müthiş bir başarı kazandığını söyledi. Demirtaş, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak'ın Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilmesi ardından Olağanüstü Kongre'ye gideceklerini belirterek, belediyelerde ana dilde eğitim, sağlık, kitap basılması gibi bütün imkanları kullanacaklarını sözlerine ekledi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Amed İl Binası'nda yerel seçim sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Yerel seçimlerde çok uzun süre tartışılacak bir dönemi yaşadıklarını belirten Demirtaş, "Sonuçlar şunu gösterdi ki Türkiye'de çok keskin bir kamplaşma var. Yerel belediyeciliğin tartışılması gereken bir seçim yaşamalıydık. Doğrudan genel seçim havasında bir seçim yaşadık. Ortadoğu'yu bile etkileyecek bir seçim kampanyası yürüttük. Haziran Gezi direnişi, 17 Aralık, tapeler, kayıtlar bütün seçim kampanyalarını etkiledi" dedi.

ÇOK DAHA FAZLA BAŞARI ELDE ETME POTANSİYELİMİZ VARDI

Seçimler öncesinde BDP olarak seçmenlerin yüzde 80'ine ulaştıklarını kaydeden Demirtaş, "Çok daha büyük başarılar elde etme potansiyelimiz vardı. Medya desteği asla BDP’den yana değildi. Bariz bir ayrımcılık yaşadık. Anadolu Ajansı ve TRT özellikle ambargo uyguladı. 0 dakika BDP propagandası yaptılar. Sosyal medya ağır bir darbe aldı. Çok sayıda arkadaşımız da tutukluydu" şeklinde konuştu.

BDP VE HDP ÇATISI ALTINDA BÜYÜK BAŞARI ELDE EDİLDİ

Yerel seçimlerde büyük bir başarı elde ettiklerini ve bunun belki de tek kazananın kadınlar olduğunu belirten Demirtaş, BDP ve HDP çatısı altında büyü bir başarı elde ettiklerini söyledi. Kadınların önemli bir model olarak siyasi hayata girdiklerini kaydeden Demirtaş, "Her yerde bir kadın belediye başkanı var. Bu sonuç seçimin sonuçlarından çok daha kıymetli bir sonuçtu diyebiliriz. Seçim kampanyası süresinde Başbakan başta olmak üzere müthiş ötekileştirici, ayrımcılaştırıcı bir dil kullanıldı.

Seçime giriyoruz savaşa girmiyoruz dedik, nihayetinde de ortaya çıktı. İlkesiz, belden aşağı siyaset içinde olmadık. BDP olarak AKP ile yarıştığımız her yerde AKP'yi gerilettik, bu çok önemlidir. Belediye sayımızı artırdık. Bu sonucu elde etmek kolay değildi, BDP bunu başardı. Bizler eksik kaldığımız düşük oy aldığımız yerel yönetimleri kaybettiğimiz yerler için araştırmamızı yapacağız. Halkın organik bir aklı vardır. Herkesin halkın iradesine saygı göstermesi lazımdır" dedi.

ANADİLDE EĞİTİM İÇİN ADIM ATACAĞIZ

Yerel yönetimlerde anadilde eğitimden sağlığa ve kitap basımına kadar adımlar atacaklarını belirten Demirtaş, "Verdiğimiz bütün sözlerin arkasındayız. Elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Yerel seçimler aslından genel seçimlerin bir provası gibi oldu. Mümkündür ki genel seçim erkene alınabilir. Her ne olursa olsun hedefe bloke olarak daha kapsamlı olarak çalışacağız. Genel seçimlerde çok daha büyük bir başarı elde edeceğimizi tahmin ediyoruz. Bu seçimde BDP-HDP çok büyük başarı sağlamıştır. Bu sonuçlar kolay elde edilmiyor. Bir muhalefet, bir halk hareketi olarak bu sonucu ortaya koymak kolay değil, Kadın arkadaşlarımız büyük çaba sarf ettiler.

Genç arkadaşlarımız mutfakta isimsiz kahramanlarımız olarak çalıştılar. En ufak bir hükümet desteği yoktu, devlet desteği yoktu ama kösteği de yoktu bunu da belirteyim. Alnımızın akıyla çıktık, etkili sonuçlar aldık. Cezaevlerindeki arkadaşlarımız oylarını vererek destek oldular. Bu seçimin ortaya çıkan başarısı küçümsenecek bir başarı değil. Uzun yıllardır çalışma yaptığımız yerlerde belediye kazandık. Kaybettiğimiz yerde de kazandığımız yerde de halkın iradesine saygı duyuyoruz. TRT'den ajanslara kadar devlet kurumları sınıfta kalmıştır. AKP’nin oylarını artırması, seçimi kazanması uçlarını, günahlarını temizlemez, suçlamaları ortadan kaldırmaz" şeklinde konuştu.

HIRSIZLIĞIN HESABI SORULACAKTIR

AKP'nin oylarının arttırmasının nedeninin AKP karşıtlığından başka bir vasıf olmayan cenahın olduğunu kaydeden Demirtaş, "kasetler yerine halka bel bağlansa daha iyi sonuç alınırdı. Halk hırsıza sahip çıkar diye bir şey yok. Hırsızlığın hesabı sorulacaktır, bunu seçmen de istiyor. Kapsamlı değerlendirmeler yapacağız. Hırsızlıkla mücadele etmek için çalışmak lazım" dedi.

BDP'nin 103 belediye kazandığını belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "103 belediyemizde BDP yetki kazandı. Birkaç ilde oy düşüklüğümüz var ama buralarda katılım da az bu yerlerde. Bu da bir mesajdır bizim için. Sorgulamamız lazımdır. BDP müthiş bir zafer kazandı. Batıdaki oylarımızın yeterince sandığa yansımadığını düşünüyoruz, araştıracağız. Başarı var ama daha büyük başarı elde edebilirdik.  Seçim sonuçlarından sonra çözüm sürecini pozitif ilerlemesi AKP'nin atacağı pratik adımlara bağlıdır.

Koşullar çözüm sürecini ilerletmek için uygun tabii şu anda. Bazı yerlerde belediyemiz el değiştirdi diye halkımızı yalnız bırakacak değiliz. Biz Ceylanpınar’da çok güçlüyüz, teşkilatımız çok güçlü. Belediye kaybedilince ortadan yok olmuyoruz. Bizim parti olarak iç potansiyelimiz çok büyüktür. Gerek tutuklanmalar, gerek maddi zorluklardan dolayı potansiyelimizi ortaya çıkarmada zorlandık. HDP-CHP görüşmeleri vardı. Bu da bir şanstı aslında ama CHP ilkeli bir ittifakı deneyip kendi ulusalcı unsurlardan arınıp demokratik bir birlik seçmek yerine daha ilkesiz bir ittifak seçti. Bunun da kayıplarda payı var.

OLAĞANÜSTÜ KONGREYE GİDİLECEK

Demirtaş, yerel yönetimlerde anadilde eğitim, sağlık ve kitap basılması gibi bütün imkanları kullanacaklarını ve bunların hepsinin demokratik özerklik dedikleri demokrasinin bir parçası olduğunu söyledi.

Demirtaş, gazetecilerin sorusu üzerine, Eş Genel Başkan Gültan Kışanak'ın Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilmesi sonrasında, BDP'de Olağanüstü Kongre'ye gideceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:ANF