Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Düsseldorf'ta 100 bini aşkın kişi Kobanê için toplandı

Düsseldorf'ta 100 bini aşkın kişi Kobanê için toplandı

N23A2736 1Almanya'nın Düsseldorf kentinde bir araya gelen yüz bini aşkın kişi DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye yönelik işgal saldırılarını protesto etmek için bir araya geldi. Eyalet parlamentosu önünde yapılan mitingde Kürtlere ve dostlarına hitap eden PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, "Arin Mirxan'lar olduğu sürece Kobanê düşmeyecektir" dedi.

Almanya Kürt Demokratik Toplum Merkezi (NAV-DEM) ve PYD öncülüğünde, AABK, MLKP, FKE, FEDA, PÇDK, CİK, PJAK, Partizan, ATİK, YDG, ÖDP, MLPD, Sol Parti, TİKB, Rote Aksiyon ve DİDF olmak üzere onlarca organizasyonun desteğiyle Düsseldorf'ta dev bir yürüyüş düzenlendi. "Şengal'den Kobanê'ye" sloganı ile yapılan yürüyüş için sabahın saatlerinde Kaiser-Willhelm Ring meydanında toplanan yüz bini aşkın kişi, saat 12.00'de yürüyüşe geçti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve DAİŞ çetelerine karşı fedai eylem yapan Arin Mirxan fotoğrafları ile YPG, YPJ PYD, Partizan, MLKP bayrakları taşındı. "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî YPG", "DAİŞ Kürdistan'dan defol" gibi sloganların atıldığı yürüyüşte gençlerin oldukça öfkeli olduğu görüldü. Kent merkezinde yaklaşık 3 km'lik bir kortej oluşurken eylemciler NRW Eyalet Parlamentosu'nun önüne geldi. Burada saygı duruşuyla başlayan mitingde, Kobanê için bir an önce harekete geçilmesi için uluslararası topluma sessizliğini bozma çağrısı yapıldı. Mitingin açılış konuşmasını yapan NAV-DEM Eşbaşkanı Yüksel Koç, Avrupa'daki Kürtler olarak ayakta olacaklarını belirterek, "YPG ve YPJ direnişçilerini selamlıyoruz" dedi. DAİŞ çetelerini protesto etmek için gece gündüz ayakta olacaklarını bir kez daha vurgulayan belirten Koç, devamla şunları söyledi: “AKP hükümeti bugün çetelere açık açık destek veriyor. Biz AKP hükümetini bu yaklaşımlarından dolayı protesto ediyoruz.

Dünyanın sessizliğini de." SALİH MUSLİM: KÜRTLERİN ARİN MİRXANLARI VAR Ardından mitingce alkış ve zılgıtlar eşliğinde PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, mikrofonu aldı. Konuşmasına İngilizce başlayan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, kendileriyle dayanışma içerisinde olan uluslararası kurumlara teşekkür ederek, dünya devletlerini yardıma çağırdı.“Kobanê'de bugün yürütülen direniş insanlık adına yürütülmektedir. Kobanê direnişi sayesinde bütün Kürtler bir araya gelmiştir" diyen Salin Muslim, bunu tarihi bir başarı olarak değerlendirdi.

N23A3089

 

Avrupa'da ve Kuzey Kürdistan'daki halkın direnişine de vurgu yapan PYD Eşbaşkanı Muslim,“Bu direniş sayesinde YPG ve YPJ güçleri savaşmaktadır. Şunu net bir şekilde söylemem gerekiyor ki, Kobanê'de hiç bir savaşçımız ve yöneticimiz geri çekilmemiş ve mücadele içerisindedir. Herkes bunu çok iyi bilsin Kobanê düşmeyecektir. Bugün Kobanê'nin bütün yönetimi ön cephede savaşıyor. Bizim Arin Mirxan gibi kızlarımız ve erkeklerimiz var. Önder Apo gibi bir önderimiz var. Kobanê bugün 27 gündür direniyor" diye belirtti. Kanlarının son damlasına kadar direneceklerini vurgulayan Salih Muslim, "Son dakikaya kadar savaşacağız. Eğer bir gün yenilsek de bu bizim ayıbımız değil. Çünkü biz direniyoruz. Bu ayıp bize yardım sözü verip de yerine getiremeyenlerin ayıbı olur. Dünya devletlerin ve insanlığın ayıbıdır. Herkes bunu çok iyi bilsin.“ ENWER MUSLİM: KOBANE DÜŞMEYECEKTİR Şunda Kobanê'de bulunan Kanton Eşbaşkanı Enwer Muslim de Düsseldorf'taki Kürtlere telefon yoluyla hitap etti. Enwer Muslim, YPJ ve YPJ savaşçılarının Avrupa'da direnin Kürtlere selamlarını olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kahraman gençlerimiz DAİŞ çetelerine karşı büyük bir direniş içerisindedir. Bu çeteler Musul ve Rakka'dan getirdikleri büyük silahlarla Kürtleri katletmek istiyor. Ama başaramayacaklar. Kürdistan ve Ortadoğu tarihinde Kürtler ilk defa birlik içerisinde direniyor. Kürtler bu direniş ile köleliği kabul etmediğini söylüyor. Size şuanda bir bilgi vereyim. Kobanê'nin doğusunda YPG ve YPJ güçleri DAİŞ çetelerini pusuya düşürdü. Onlara ölüleri var. Kobanê asla ve asla düşmeyecektir. Herkes bunu bilsin." Avrupa ve dünya kamuoyuna da çağrıda bulunan Enwer Muslim, şunları kaydetti: “Şuanda yüzlerce sivil insan burada, yaşıyor. Herkesi yardıma çağırıyoruz. Halkımızdan isteğimiz ise Avrupa'da barışçıl ve demokratik eylemlerinizi yapmanızdır. Gençler ise yönünü Kobanê'ye vermeli. Herkes DAİŞ'e karşı birlik olmalı." KCK: KOBANE ULUSAL RUHTUR KCK Yürütme Konseyi ise yaptığı yazılı açıklamada yürüyüşe destek veren bütün kuruluşları selamlayarak, "Gün birlik günüdür. Özgürlük birlikten geçer. Ancak bu şekilde DAİŞ çetelerine karşı mücadele edebilir ve geçit vermeyiz. Halkımız yürüttüğü mücadele ile bu defalarca ispatlamıştır. Bugünde bu bilinç ile sokakta olmalı ve mücadele etmelidir" denildi. Kobanê'nin Kürtlerin ulusal ruhu olduğunun vurgulandığı açıklamada şunlara dikkat çekildi:“Kürdistan'da başta Başur, Bakur ve Rojhilat olmak üzere halamız dünyanın birçok yerinde ayaklanmıştır. Buda Kobanê'nin direnişinin ne kadar haklı ve önemli olduğunu bize göstermiştir. Halkımız bundan s onar da ayakta olmalı. Kobanê'ye destek eylemlerinin içerisinde olmalı. Başarı ve özgürlük ancak böyle gelir." KCK, "Demokratik ulus perspektifiyle Ermeni, Süryani, Araplar, Kürtler, Türkmenler olmak üzere bütün haklar ve inançların özgür yaşamı Kobanê'de yürütülen insanlık savaşıyla bağlantılıdır. Onun için kendisine insanım diyen her kesKobanê etrafında kenetlenmelidir" diye ekledi.

KURUMLARDAN MÜCADALE ÇAĞRISI

AABF Genel Sekreteri Özgür Öz ise Kobanê günümüzün Kerbelası olduğunu belirterek, herkesi Gezi ruhuyla Kobanê'yi desteklemeye çağırdı. Güney Kürdistanlı GORAN hareketi adına İdris Omar, Kobanê'nin Kürdistan'ın ruhu olduğunu vurguladı. Omar,“Kürtler Kobanê için ayaklanmalı“dedi. HDP Parti Meclisi Üyesi Pınar Aydınlar, AKP'yi eleştirerek, şunları söyledi: “DAİŞ çetelerine destek veren AKP'dir. Herkesi AKP'ya faşizmine karşı ayaklanmalı." ABDEM adına George Aryo ise Ortadoğu'da Ermeni, Süryani, Ezidiler, Aleviler hep katledildiğini belirterek, “Kürt Özgürlük Hareketi 40 yıldır verdiği mücadele ile halkların birliğini yaratmıştır“ vurgusunda bulundu. Sol Parti adına Wolfgan Gehrcke ise uluslararası güçleri Kobanê'yi yalnız bıraktığını belirterek, acilen DAİŞ çetelerine karşı mücadeleye çağırdı. Mitingde birçok kurum ve kuruluş temsilcisi de katılarak, Kobanê ile dayanışma içerisinde olduğu mesajı verdi. ANF